Nuda v Los Angeles? Nikdy.

Los Angeles, jedno z nejpravděpodobnějších míst, kde vaše letadlo dosedne poprvé na cestě po West Coast USA. Pacifikem omývaná, prosluněná metropole, nebývá vždy cílovou lokací, ale často bývá vstupní branou pro cestování po krásách přírody národních parků. Jednou jsem kdesi zaslechl, že v LA je nuda. Nuda v Brně OK, ale tady?

Populační koktejl namíchaný z bělochů, hispánců, černochů a asiatů, napovídá, že naopak jde o kulturně zajímavé a zábavné místo. Šubyduby Amerika a jak by zapěl Ringo Čech: “… až budu mít v bance peněz jak želez, zajedu si lodí do Los Angeles”. Let’s go. Zde jsou moje tipy na aktivity v andělském městě.

1. tip: Klasické spoty v LA​

Hollywood Walk Of Fame, Hollywood Blvd.

Jedna z prvních věcí, kterou budete přirozeně lovit očima po příjezdu do města, bude nápis HOLLYWOOD. Určitě toužíte přijet blíž a nacvakat si s nápisem pár fotek. Dobrý spot na tohle najdete po zadání Hollywood Sign viewpoint do Google Maps. Další “must see” místa první den ve městě budou jistě rychle následovat: Hollywoodský chodník slávy (Hollywood Walk Of Fame), otisky rukou a nohou hvězd u Chinese Theatres, ulice Sunset Blvd a Rodeo Drive, nahrávací studio Universal Studios a další klasiky. Je to fajn nevynechat, ale LA nabízí spoustu zajímavějších míst.

2. Venice Beach​

Venice Beach Skatepark.

Součástí LA folkloru je zákys v koloně na dálnici. Ty, jako monstrózní osmiproudé žíly, protkávají srdce města všemi směry. Jestli vám někdy tekly nervy v ucpané Ječné v Praze, po tomto zážitku vám bude pražská špička připadat absolutně plynulá. Okusit dlouhé dálniční chvíle se vám podaří při cestě na Venice Beach. Ale vyplatí se. Venice je energický středobod pobřežního života LA. Je to nikdy nekončící mejdan a hravá přehlídka všech možných domorodých postaviček a živočichů. Máte také rádi extrémní lidi? Tady je je jich extrémně hodně.

Jedna z věcí, kterou nesmíte minout je skejťácká mekka ve Venice skateparku. Kromě podívané si zde můžete si půjčit longboard, kolo, speciální kolo do písku na pláž, koloběžku nebo brusle. Jídlo ochutnejte ve zdejších fastech a bistrech. Zahrajte si basket s místními talenty, kteří tu v rámci odpoledního flákání hrají na úrovni českých top ligových týmů. V pouliční tělocvičně pod širým nebem Muscle Beach začínal kdysi Arnold Swarzenegger. Nablýskané svaly nejsou zrovna moje kafe, ale tady to je až bizární podívaná, tak proč se nepodívat. Ve finále dne jistě potěší procházka po pláži. Na koupání to po většinu roku moc není. Už vím, proč se Mitch vždy tvářil tak vážně, když v seriálu Baywatch běžel někoho zachránit do oceánu. Ono se mu tam nechtělo. Věděl, že mu bude kosa.

3. California Science Center

California Science Center, 700 Exposition Park Dr, Los Angeles.

Zde odpočívá jeden čtyř dochovaných raketoplánů – Endeavour. Velkým fanouškem vesmírných korábů jsem se stal po prvním spatření lodi Atlantis v NASA – Kenedy Space Center na druhý straně států. Tam dokážou nadchnout do kosmonautiky každého. I Klárka, která se v kosmo muzeu vyskytla jenom proto, že mě má nejspíš hodně ráda, si po prezentaci Atlantisu utírala slzičky dojetí. Nebyla jediná, tenkrát tam brečeli všichni, včetně chlapů. Já jsem v LA byl dojatý už na parkovišti před muzeem. Endeavour nezklamal. Byl tam. A to stačí.

4. Los Angeles ZOO​

Los Angeles Zoo, 5333 Zoo Dr, Los Angeles.

Koala a Tasmánský čert. Oba v pražské zoo neuvidíte a tady ano. A nejen oni, ti zpříjemní procházku v místní zoo, která je rozlohou podobná té naší, stejně nejhezčí, v Troji.

5. Battleship USS Iowa a Queen Mary

Battleship USS Iowa Museum, 250 S Harbor Blvd, Los Angeles.

Na první pohled další peklo pro drahé polovičky. Ale dámy, nenechte se mýlit, i když to tak nevypadá, nebude to pro vás tak hrozné. Až uvidíte svého přítele / manžela, jak mačká čudlíky v řídící kabině obrovské bitevní lodě a míří jejími dlouhými děly bůhvíkam… To přežijete.

Celý bitevník si můžete projít. Uvidíte, jak vypadají kajuty, jídelna, různé technické prostory i kapitánský můstek. Pokud budete chtít, nafasujete k tomu všemu originál mariňáka. Ten, s náležitým hrdým výkladem vysvětlí, že tato loď je opravdu podstatná součást historie a že USS Iowa (BB-61) sloužila od druhé světové války až do konfliktu v Perském zálivu. Aby toho nebylo málo,15 minut od Iowy je zakotvený, starý zaoceánský parník Queen Mary. A navíc vypadá jako Titanic.

6. Santa Monica, Malibu, Santa Barbara

Malibu – 27 Miles of Scenic Beauty, 31200 Pacific Coast Hwy, Malibu.

Dá se říci, že záběry z lokací severně od LA jsou téměř v každém druhém americkém filmu. Aby ne, filmaři to mají skoro za barákem a na zdejší exteriéry se hezky kouká. Palmy, divoký pacifik, pobřežní domky, široké a dlouhatánské pláže. Vezměte auto, nasaďte brýle a odpoledne se vydejte na sever po Pacific Coast Highway.

7. Griffith Park & Observatory

Griffith Observatory, 2800 E Observatory Rd, Los Angeles.

Potřebujete na chvíli z města a přitom zůstat v dosahu? NYC má svůj Central Park, LA má rozlehlou rezervaci s ikonickou observatoří na vrcholu. Do Griffithova Parku se dá vyrazit v jakoukoliv denní dobu. Ráno si tu můžete skvěle zasportovat, v poledne se dole vyvalit na piknik nebo se naopak nahoře na observatoři najíst v restauraci. Odpoledne a večer patří procházkám a epickým výhledům na LA, nápis Hollywood a okolní kopce. Při západu slunce se tu návalem romantiky zapalují lýtka všem ženám a chlapy u nich sbírají body, jako kdyby celou tu nádheru stvořili oni.

8. Lakers nebo Clippers?

Magic Johnson, Shaquille O’neal, Kobe Bryant, Kareem Abdul-Jabbar, Wilt Chamberlain nebo Lebron James. Všichni tito velikáni, historicky jedni z nejlepších hráčů basketu na světě, oblékali dres legendárního týmu Los Angeles Lakers. Teď je řada na vás. Vyrazte do merch shopu, kupte si dres a jděte se podívat na skvělý basket do Staples Center arény.

9. Projížďka po Bel Air a Beverly Hills

Beverly Hills, Los Angeles.

Proč si filmové celebrity kupují haciendy v kopcích LA? Protože to mají blízko do práce. A také proto, že jsou zde luxusní výhledy. V neposlední řadě proto, že jsou tu krásně odřízlé od svých fanoušků. Případný obšourník, který si koupil jeden ze zájezdů ala “Celeb’s homes tour”, uvidí maximálně tak branku od pozemku, kde se dům nachází. Nicméně je zajímavé se podívat, jak to v Beverly funguje a projížďka autem po rezidenčních uličkách vám napoví, jak se v LA bydlí, když se vám hodně daří.

Příroda a národní parky

1. Sequoia National Forest 2. Horseshoe Bend 3. Joshua Tree National Park

Poslední, extra bonusový tip, jak si užít LA je… výlet do národního parku! To nejvíc, co z Kalifornie můžete mít, je právě dechberoucí příroda. Zapněte mapy na mobilu, trochu si to zvětšete a jen se podívejte, kolik NP vidíte kolem. Říká se, že když člověk poprvé navštíví národní park na západním pobřeží, sedne si z toho na zadek. Je to 100% pravda. Mě se to nestalo poprvé, ale pokaždé.

Los Angeles zajímavosti:

  • LA je druhé nejlidnatější město USA.
  • Celá metropolitní oblast má téměř 10 miliónů obyvatel. Samotné LA cca 4 milióny obyvatel.
  • Je zde téměř nezbytné se dopravovat autem. Cestování místní MHD (LACMTA) je neefektivní.
  • V zácpách zde strávíte hodně času a je potřeba se na to náležitě vybavit jídlem a pitím.
  • Město bylo založeno v roce 1781 španělským guvernérem Felipe de Neve
  • Je zde nejvyšší počet muzeí na počet obyvatel na světě. Celkem téměř 250 muzeí.
  • LA jako jediné město USA hostovalo Olympijské hry 2x a to v roce 1932 a 1984. Navíc další bude hostit v roce 2028.
  • Platí zde speciální zákon, který zakazuje olizovat ropuchy. Důvodem zavedení bylo časté zneužívání mládeží, protože olizováním ropuch je zneužívali jako drogu.
  • LA je domovem všech možných přistěhovalců z celkem více než 140 zemí světa.
  • Letiště LAX je druhé nejrušnější letiště USA po Atlantě.
  • V LA se zrodil jako na prvním místě na světě internet.

Další články:

O autorovi:

Michal Karmazin
Michal je typem bojovníka, kterého chcete mít ve svém marketingovém týmu. Ostré náboje a sečné zbraně nahradil mozkovými závity, které se točí ve prospěch celé firmy.